Dübider Genel Başkanı Mehmet Mercan’a yeni kurulan Döner Üreticileri Birliği Derneğini ve hedeflerini sorduk.
-DÜBİDER’i bizlere kısaca tanıtır mısınız?
Dübider Döner Üreticileri Birliği olarak 2019 senesinde kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Döner sektöründeki sorunları gidermek, meselelere birlikte çözümler üretmek ve sektörü geliştirmek amacı ile kurulan derneğimizin başkanı aynı zamanda Reis Dönerin de sahibi olan Mehmet Mercan Beydir.
Döner Sektörü bugüne kadar sahipsiz kalmış, sayısız problem ile karşı karşıyadır. Başta merdiven altı gıda üretim şartlarına uymayan hijyen olmayan ortamlarda üretim yapan kişiler yüzünden halk sağlığı tehdit altındadır. Sağlıklı ürün için ciddi yatırımlar yapmış, soğuk zincir ve hijyen şartlarında üretim yapan firmalar olarak sorumluluğumuzun bilinci ile öncelikle döner sevenlerin haklarını korumak, onlara her açıdan daha iyi döner yemelerini sağlamak amacı ile Dübider kuruldu.
Üreticiden son tüketiciye kadar yaşanan sıkıntılara çözümler üretmek, bu çözümleri de yetkili kurum ve kuruluşlarla birlikte nihayete ulaştırmak gayesini gütmektedir.
-Türkiye döner pazarında kaç firma var? Bu pazarın büyüklüğü ne kadardır?
Türkiye’de kayıt dışı döner üretimi oranı oldukça yüksektir. Lokanta ve büfelerde bulaşık yıkanan lavabolarda hijyen olmayan şartlarda üretilip halk sağlığını tehdit eden dönerler maalesef Pazar %80’ini oluşturuyor. Bu ürünleri tüketen insanlarımız zehirleniyor veya hasta oluyor.
Soğuk zincir ve hijyen şartlarında üretim yapan tesislerimizin sayısı 100’ün altıdadır.
Kayıt dışı sağlıksız yapının çokluğu sebebi ile pazarın gerçek büyüklüğünü söylemek mümkün değildir.
-Kaç üyeniz mevcut? Dernek çatısı altında sektörü nasıl disipline edeceksiniz? Bu konuda yetkili mercilerle neler yapıyorsunuz?
Dübüder’in şu anda 16 üretici üyesi bulunmaktadır. Her gücen gün de üye sayımız artmaktadır. Kısa süre içerisinde farklı bölgelerde şubelerimiz de olacaktır.
Başta Tarım Orman Bakanlığımız ve yetkili organları ile sürekli temas halindeyiz. Sağlık Üniversitesi ile ortak bir Çalıştay düzenliyoruz. Dönerin bugüne kadar bir tanımı yapılmamış. Öncelikle bunu gerçekleştiriyoruz.
Sahipsiz bırakılmış bir gücü kötü niyetli insanların oyuncağı olmaktan kurtarmaya uğraşıyoruz.
-Kalite açısından haksız rekabetin biteceğine inanıyor musunuz?
Haksız rekabet her zaman olacaktır. İşini düzgün yapanlar ile işine hile katanlar her ülkede, her devirde olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Burada önemli olan Devletin kurumlarının denetleme ile haksız ile haklıyı ayırması, hile ve tahşiş yapanı cezalandırmasıdır. Büfe ve lokantalarda el yıkanan lavabolarda hazırlanan döner satılmasının önüne geçilmelidir. Her lokanta temiz ve soğuk zincire göre üretilmiş döner satmalıdır. Bunun takibini de önce denetleyenler sonra da döner yiyen halk kendisi yapmalıdır. Döner alırken bu döner nerede üretildi sorusunu sormalı, kendimiz takıyoruz denildiğinde o döneri almamalıdır.
-Hile yapanların cezalandırılacağını ve bu insanların piyasadan çekileceğini, kısacası Avrupa ortamında bir düzenin geleceğini bekliyor musunuz?
Neden olmasın? Bizim ülkemizin AB ülkelerinden ne farkı var. Tarım Bakanlığımız ve denetleme personeli titizlikle bu konuya eğilecektir. Dübider olarak biz de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Döner sevenler de fabrikada üretilen dönerin hem sağlıklı, hem lezzetli olduğunu öğrenecek. El birliği ile bunu başaracağız.
Kaynak : http://donerhaber.com/dubiderin-hedefleri-neler/